Vremenska napoved Planica

Le kdo ne pozna Planice ali doline pod Poncami? Planica je zaščitni znak Slovenije v športu. Nordijska karavana smučarjev se vsako leto zbere v slovenski skakalni »meki« Planica, ko z zadnjo tekmo v smučarskih poletih zaključijo tekmovalno sezono. Za smučarske skoke in polete je pomembno, kaj pravi vremenska napoved 15 dni. Požrtvovalni delavci morajo pripraviti letalnico, zato mora vremenska napoved Planica napovedovati mrzlo vreme, še prej pa mora pasti veliko snega. Ker pa ima Planica med seboj požrtvovalne ljudi, ki delajo noč in dan, jim vremenska napoved Planica ne dela prevelikih skrbi.

Prevelikih skrbi pa ne povzročajo visoke temperature. Planica je ledeniška dolina, obdana z visokimi planinami. Je v dobrem zavetju, zato vremenska napoved Planica ne napoveduje visokih temperatur. Najvišja dnevna temperatura doseže 22.4°C v juliju, povprečna temperatura v juliju pa je 15.7°C. Tako lahko vremenska napoved 15 dni napoveduje sončno vreme, pa ne bo tako zelo vroče, ker je zavetje gora tako mogočno.

Povprečna temperatura v januarju znaša -4.7°C , v decembru in januarju pa stopinjo do dve več. Največ padavin pade v novembru, ko tudi drugje po Sloveniji vremenska napoved 15 dni napoveduje deževje in s tem povezane težave.

Vremenska napoved Planica je zelo radodarna s snegom, ki je zelo potreben za ureditev skakalnice in tekaških prog, ki jih je v dolini Tamar ogromno.